Trimbox eller Ommappning – Mer kraft & mindre bränsleförbrukning

trimma bilen med en trimbox

Ommappning eller trimbox för mer kraft och bättre bränsleekonomi

Dagens motorer drivs av datorer. ECU (motorstyrning) tar tusentals beslut per sekund om tankning, hur mycket luft den ska leverera, hur mycket turbo som ska användas, vilket påverkar kraften och ekonomin i din motor. Av många skäl, däribland marknadsföringsskäl, dålig bränslekvalitet i vissa delar av världen (och dåligt underhåll), tillverkarnas ”nertrimming” av din motor innan den lämnar fabriken vilket innebär att 99% av oss aldrig får den prestanda eller ekonomi som våra motorer verkligen är kapabla till. Du kommer att märka detta när du kör och du får ”ojämna delar” eller brist på lyhördhet när du drar på för att köra om, eller när du kämpar dig upp för backar eller rundar skarpa krökar.

En ommappning (chiptrimning) eller en trimbox kan frigöra kraften som är inbyggd men undertrycks av tillverkaren.

trimboxar online till grymma priser

Ommappning

En ”ommappning” är ett utbytesprogram för ECU. Det kan ändra alla de instruktioner som bestämmer hur din motor går. Ommappning kan tillämpas på bensinmotorer och dieselmotorer, men det är mest effektivt på turbo-dieslar och turbo-bensinmotorer. En genomsnittlig turbodiesel kan förvänta sig en ökning på 30hk till 50hk samt upp till 20% mer vridmoment. Det är vanligt att denna extra kraft producerar MPG-förbättringar, vanligen omkring 5% till 10%, men när det gäller vissa kommersiella fordon är det inte ovanligt med 20%. Många förare får 8 mil extra eller ännu mer per tank. De flesta moderna fordon kan ommappas på en timme eller två genom bilens diagnostikport.

Trimbox

En trimbox kan endast användas med dieselmotorer. En trimbox modifierar bara bränsle. Så varför skulle du välja en trimbox? En trimbox är fortfarande ett mycket effektivt sätt att förbättra MPG och kraft och kan vara det enda alternativet eftersom en ommappning inte går att utföra eller inte är praktiskt för ett visst fordon. Det kommer fortfarande att ge dig betydande förbättringar jämfört med originaltuningen och är ett praktiskt och effektivt sätt att minska dina totala kostnader och förbättra din körglädje. Tuningboxar kan monteras av fordonets ägare eller av en installatör om du är osäker.

Hur kan jag få bättre MPG samtidigt som jag får mer kraft?

Optimal MPG kommer från motorns effektivitet. När en motor är nertrimmad av tillverkaren för de skäl som anges ovan får vi stå för  konsekvenserna.

Mer kraft låter dig köra mer effektivt. Ni vet redan att om motorn varvas hårt kommer den att slösa bränsle och att köra upp för en backe på låg växel är inte bränsleeffektivt. Det är därför logiskt att om du får mer kraft från samma motor och du kan ändra till högre växel snabbare, eller stanna i högre växlar längre, sparar du bränsle jämfört med när du arbetar mer med för att göra samma sak.

Ommappning eller trimbox? Valet är nu ditt.